Monday, 10 February 2014

KELEBIHAN BLOG DALAM PERNIAGAAN

Bismillah....
Bagaimana kehidupan anda selepas sebulan ditahun baru 2014?. Bagaimana perbelanjaan  seharian, perbelanjaan persekolahan dan sebagainya. Rata-rata kita dengar keluhan dan rungutan tentang harga barangan. Bagi keluarga yang ahli keluaga ramai mesti terasa sangat kan. Bagi saya kurang terasa sangat sebab hanya ada seorang anak . Baru-baru ni saya membeli gula dua  bungkus baru tahu harga gula pun dah naik. Sebenarnya saya kurang minum manis jadi sekilo gula biasanya tahan lama.

 Suhanallah...Alhamdulilah...Allah Hu akhbar...Syukur sangat-sangat tahun ni murah rezeki. Walaupun belum sempat buat baner promosi  seperti sebelumnya. promosi kali ini hanya di halaman facebook, melalui blog yang taklah secantik orang lain. Rupanya dengan adanya blog maklumat perniagaan kita mudah di kenali, hanya perlu dikemaskini saja . Sangat berbeza sebab sebelum tahun ini saya pernah sediakan baner 10" x 6" sebanyak 10 keping . Berapa kos yang terpaksa dikeluarkan jika sekaki RM3. Satu baner sudah RM180, campur logo Majlis daerah RM20 untuk sebulan.

Dugaan yang  kadang-kadang terkena juga, tiba-tiba baner di buang tak sampai sebulan, cukup mengecewakan bukan. Rasa macam  serik pun ada, tapi Allah tak suka hambaNya berputus asa. Jadi saya berfikir mencari cara lain untuk mempromosikan perniagaan. Alhamdulilah Allah temukan saya dengan guru Online saya Puan Anys Idayu Zakaria. Banyak kali saya sebut namanya setiap kali bercerita tentang dunia online saya. Beliaulah penyelamat saya, memberi sinar baru dalam perjalanan perniagaan saya. Terima kasih cikgu,


Terima kasih juga pada waris -waris pelajar yang sentiasa membantu mempromosikan Jitra Arithmetik System kepada rakan-rakan. Bertuahnya saya memiliki  pelanggan yang akhirnya menjadi kawan yang boleh berkongsi ilmu sedikit sebanyak mengenai kanak-kanak. Betullah kata mentor-mentor hebat yang pernah saya baca bahawa perniagaan sebenarnya bukan hanya menjual barang atau perkhidmatan, tapi memberi kepercayaan atas setiap yang kita lakukan. Alhamdulilah terima kasih Allah.

Saya sentiasa dan tak pernah jemu berdoa agar sentiasa diberi Allah minda yang positif agar dapat memberi aura positif kepada pelajar saya. Mudah-mudahan Allah Akan terus memberi kekuatan untuk saya menghadapi apa juga ujian dalam perniagaan dan kehidupan. terutamanya kepada yang kurang keyakinan diri untuk bersaing, mudah-mudahan Allah sentiasa memberi ilham untuk saya mengajar dari lubuk hati yang paling dalam agar kesannya dapat dirasai dan dihayati.

 Kepada sahabat yang masih mencari penyelesaian atas setiap permasalahan anda, jangan jemu untuk terus berdoa, Allah akan makbulkan doa anda suatu hari nanti.pelihara hubungan dengan Allah, jangan lewat-lewatkan solat wajib, tambah solat-solat sunat agar anda dapat rasa nikmatnya. Saya tahu jika jarang lakukan solat sunat, biasanya kita terlupa....saya  pernah kunci jam loceng untuk waktu solat tahajud dan Dhuha pada mulanya...kemudian Allah dengar doa saya agar selalu ingat waktu-waktu tersebut. Alhamdulilah sekarang dah boleh ingat. Mudah-mudahan sedikit perkongsian yang tak seberapa ini, dapat menjadi ilmu untuk kehidupan dalam Cinta yang lebih baik kepadaNya.....wallahualam..salam ukhwah yang berpanjangan insyaallah.No comments:

Post a Comment